Το χωριό μας: Οξυά Καρδίτσας

Η Οξυά μας βρίσκεται στο βορειοδυτικό ορεινό τμήμα του Νομού Καρδίτσας, περίπου στο κέντρο της Βόρειας Περιοχής των Αγράφων, στις Βόρειες Ανατολικές πλαγιές της Καράβας. Το κέντρο του χωριού
έχει υψόμετρο 900 περίπου μέτρα ενώ το υψόμετρο σε κάποιους συνοικισμούς ξεπερνά τα 1.050 μέτρα.

Εκτός από το κεντρικό χωριό γύρω του απλώνονται σαν πλοκάμια χταποδιού άλλοι κοντά και άλλοι ποιο μακριά οι εξής συνοικισμοί: Παλαιοχώρι, Βαγένια, Πλατανιά, Κούρα, Ζαμανάτικο, Μεγάλη Βρύση
( συμπεριλαμβάνονται τα Συκαμνάκια, η Γουρνόλακα και η Καρύα), Μεσορράχη, Σούλα, Ζαγρίτσα, Δάφνη (παλιά Γούτρας όπου συμπεριλαμβάνεται και το Μελίσσι) Συκιά. Μικρότεροι οικισμοί και αγροικίες εκ των οποίων κάποιοι σήμερα μένουν ακατοίκητοι είναι: Διαλώνια, Κατέκαλος, Μουτσίαρα, Διακόπια, Διχάλη, Καλαθάκη, Τροχαλιά.


Η Οξυά είναι ένα από τα γνησιότερα χωρία της Ελλάδος, οι κάτοικοι της αμιγείς και διατηρούν το γνήσιο Ελληνικό στοιχείο, άνθρωποι καλόκαρδοι, φιλήσυχοι, φιλόξενοι, εργατικοί. Αγαπούν τον τόπο τους και φροντίζουν να συνδέονται μ’ αυτόν. Οι οξυώτες σήμερα είναι διασκορπισμένοι σε διάφορα μέρη της Ελλάδας καθώς και του Εξωτερικού, με μεγαλύτερο όγκο του πληθυσμού να διαμένει σήμερα στην Αθήνα και την Νέα Αγχίαλο Βόλου.

Η ιστορία και η παράδοση ενός τόπου σε όλες τις περιόδους του βαραίνουν πάνω στις επόμενες γενεές, σίγουρα αποφασιστικά ανεκπαίδευτα. Με τις δύο αυτές έννοιες ο σύγχρονος οξυώτης διεισδύει βαθιά σ το παρελθόν, αντλεί πληροφορίες για τα έργα των προγόνων του κρίνει τα γεγονότα τα πρόσωπα και τα
πράγματα, διδάσκεται από αυτά και βιώνοντας τα, τα αναπλάθει στο ρυθμό της καθημερινής του ζωής και αφού τα εμπλουτίσει με νέα στοιχεία δημιουργεί το σήμερα.

Από αυτά τα βουνά με τις ατελείωτες κορυφογραμμές τη λεβεντιά και τη σπάνια θέα τα δάση που ο φιλτραρισμένος από οξυές, έλατα και μυρωμένος από το ρετσίνι αέρα τις Βρύσες με τα κρυστάλλινα και κρύα νερά τους ξεπηδά το αναρρίπισμα της ψυχής καθώς αφουγκράζεστε τους άναρθρους φθόγγους της γης και τους αντίλαλους . Τα αγνά και ανόθευτα προϊόντα του, η ανοιχτή καρδιά και η απλότητα των ανθρώπων του είναι τα μόνα πλούτη που μπορεί να μας χαρίσει αυτός ο τόπος που γεννηθήκαμε. Είναι αρκετά νομίζω για να τον αγαπήσουμε και να τον αξιοποιήσουμε κάτι που προϋποθέτει ασφαλώς και την έμπρακτη συνδρομή της πολιτείας. Γιατί από ότι βλέπουμε μέχρι σήμερα η Οξυά δυστυχώς αγαπιέται και στηρίζεται μόνο από τα παιδιά της.


1985 - Η ιδρυση του συλλόγου.

Ο Σύλλογος εν Θεσσαλία Οξυωτών συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια ζωής. Ιδρύθηκε την 31η Ιανουαρίου 1985, με το μεράκι Οξυωτών οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην πόλη της Νέας Αγχιάλου κατά τις δεκαετίες 1950 και 1960. Έχοντας ως σκοπό την αναβίωση των εθίμων του χωριού Οξυά που βρίσκετε στο ΒΔ. Ορεινό τμήμα του Νομού Καρδίτσας, περίπου στο κέντρο των Αγράφων.

Ο Σύλλογος σήμερα αριθμεί 367 ενεργά μέλη. Έχει στις δραστηριότητες του πέντε χορευτικά τμήματα με παραδοσιακούς χορούς. Λαμβάνει μέρος σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και συνεργάζεται στενά με άλλους συλλόγους που έχουν σκοπό την διατήρηση των εθίμων και των παραδόσεων του τόπου μας.